bouwen website

Hoe een 55-jarige zelf een blogsite bouwde

In mijn allereerste baantje, waren er nog geen computers. Je schreef met de pen op papier en eventueel typte een secretaresse het uit op een typemachine. Ik kan het nu nauwelijks nog geloven dat ik dat echt zelf heb meegemaakt maar het is echt waar.

De komst van computers was makkelijk want het zorgde dat veel dingen sneller gingen. Voor iederéén. Dus we groeiden er met elkaar in. De komst van internet ging ook vloeiend omdat het zo makkelijk is: je typt iets in en ziet wel waar je uitkomt.

Maar de komst van social media vind ik een grotere uitdaging voor ons vijftigers. Het is ingewikkelder (ja ik heb tweets verstuurd waarvan ik dacht dat het een DM was) en ieder kanaal heeft weer zijn eigen weetjes (bij LinkedIn en Facebook haal je de URL weg als je iets deelt, bij Twitter moet je ‘m juist laten staan).

Waarom een eigen website?

Dus hoe kwam ik er dan in hemelsnaam toe om zelf een website te willen bouwen? Nou dat ging zo. Ik zette regelmatig een update op LinkedIn en schreef een paar Posts, twitterde behoorlijk en speelde met Facebook. En ik schrijf al jaren boekrecensies voor een (ja hoor, papieren) tijdschrift en wilde die graag ook online ter beschikking stellen. Maar het viel me op dat die recensies en berichten snel ‘naar beneden gedrukt’ werden zodra er ander nieuws kwam.

idee voor eigen website

De gedachte kwam op dat ik al mijn schrijfsels graag op één plek wilde hebben. Toen kwam René Schipper met een blog over nieuwe mogelijkheid om notities te posten op Facebook. Ik experimenteren… maar als communicatieadviseur vind ik vormgeving erg belangrijk en het bleef toch duidelijk een Facebook-vormgeving die niet mijn smaak is.

Inspiratie opdoen en kennis krijgen over een website

Terugkijkend denk ik dat het dus al een paar jaar van binnen borrelde maar het kwam nog niet aan de oppervlakte. Het bewustzijnsmoment dat ik er écht iets mee moest gaan doen kwam toen ik ziek thuis kwam te zitten en iets wilde doen waar ik weer gelukkig van zou worden. Waarom zou ik dat vage idee van een eigen blog niet eens oppakken?

Ik had beperkte financiële middelen tot mijn beschikking en dat ‘dwong’ om me om creatief te zijn. Bij toeval ontdekte ik Meetup, een gratis netwerk van lokale groepen met als missie om communities te helpen zichzelf te organiseren en kennis te delen. Er bleek een bijeenkomst te zijn over hoe je een blog start. Daar ging ik heen. Het was geweldig om te merken dat er mensen zijn die geloven in het delen van kennis en die hun vrije tijd geven om mij op weg te helpen!

Daarna bezocht ik een bijeenkomst hoe je een business kunt opzetten en hoe je vooraf kunt testen of het succesvol zal worden. Het was een verademing om tussen positief gestemde mensen te verkeren en ik deed inspiratie en moed op.

Het resultaat; mijn eigen site

Dus zo heb ik het besluit genomen om te proberen een website te bouwen. Wat had ik te verliezen? Inmiddels zijn we 2 maanden verder en is juweeltjes.nu het resultaat. Een juweeltje is een licht moment in je week. Een indrukwekkend, gr­appig of ontroerend bericht. Vondsten uit wetenschap, mode, gezondheid, kunst, entertainment, technologie en nog veel meer.

Was het moeilijk of makkelijk om zelf een site te maken?

Moeilijk! Het is makkelijk dat er heel veel kennis online beschikbaar is. Maar er waren ook stappen waarbij ik echt een developer nodig had. Toen ik bijvoorbeeld de site bij een hostingpartij onderbracht en leek dat je een database moest aanmaken om je data in kwijt te kunnen maar de hostingpartij had dat al automatisch gedaan. Of toen het ineens niet meer lukte om mijn Posts te delen naar social media en een plugin daar de schuld van bleek te zijn. En nog wel honderd van dat soort (kleine) dingen.

Aan de andere kant: makkelijk want over de eerste site heb ik een maand gedaan en over de tweede 3 dagen. De leercurve is stijl. Maar elke keer heb ik toch wel professionele hulp nodig gehad. Want het is wel een technische aangelegenheid.

Deze Post is al 722 woorden en dat is al een ‘long read’ dus ik laat het hier even bij. Schrijf een comment als je wilt weten hoe het verhaal verder liep. Misschien laat René me dan nog een keer gastbloggen 😉

Lees de 8 regels voor een afspraak over resultaat met digital marketing

Comments

comments