native facebook webshop

Een webshop op je Facebook pagina; Facebook Shopping

Een Facebook webshop waar je kunt bestellen en gewoon op de Facebook pagina te blijven… Facebook is er druk mee bezig en ik kreeg een aantal leuke inzichten in de mogelijkheden. Ik mocht deze functionaliteit zien en testen: Facebook Shopping op je Facebook pagina.

Toevoegen van ‘Shop Section’ aan je Facebook pagina

Op één van mijn pagina’s zag ik bij toeval dat ik daar een Shop Section kon toevoegen via de volgende melding:

Facebook shop op je pagina

Klik op de ‘ + Add Shop Section‘ om te starten met je webshop op Facebook.

 

Geen aparte app maar een echte native Facebook webshop

Er zijn al de nodige aparte Facebook apps waarin je een complete webshop via Facebook kunt draaien maar… daar zitten standaard een paar nadelen aan met als belangrijkste de zichtbaarheid op mobiel (tabbladen zijn niet zichtbaar in de mobiele Facebook app) en het afrekenen waarbij je in alle gevallen nog naar een aparte website moet gaan om af te rekenen.

Via deze splinternieuwe optie blijf je in Facebook, zowel op de desktop als via de mobiel en is afrekenen binnen Facebook ook mogelijk.

Facebook native webshop

De eerste stappen die ik in de test mocht doorlopen is het aanmaken van de shop en het invullen van de basisgegevens.

Facebook shop section setup

Na het accepteren van de voorwaarden ben ik naar de pagina gegaan omdat ik nieuwsgierig was hoe je dit op de pagina ziet. Meteen bovenaan in de pagina zie je SHOP staan, boven de updates op de pagina.

De shop/producten zijn op Facebook dus zeer aanwezig en meteen zichtbaar. Ook is er bovenin naast Timeline en About een tabblad shop te zien. Als de shop gevuld is zie je hier op deze plek 3 producten meteen bovenaan je pagina staan.

Ook in de mobiele app van Facebook is dit heel duidelijk zichtbaar, ook daar staan de producten meteen bovenaan op je pagina (zie screenshot verderop).

Webshop facebook overzicht

 

De basis instellingen van de Facebook webshop

Bij de basisinstellingen van de Facebook webshop komt een belangrijk puntje naar voren… bij het invoeren van de adresgegevens blijkt dat er alleen adresgegevens voor de Verenigde Staten van Amerika in te voeren zijn. De webshop in deze huidige vorm blijkt dus alleen nog beschikbaar voor Amerikaanse webshops…. helaas. Overigens is deze functie ook nog niet voor veel Amerikaanse shops beschikbaar; sterker nog, ik heb er nog geen enkele kunnen vinden online.

Maar… alle mogelijkheden zal ik laten zien zodat het duidelijk is hoe deze shops zichtbaar zijn binnen Facebook en wat de mogelijkheden zijn.

Native Facebook shop basis instellingen

In bovenstaand overzicht met instellingen zie je al staan dat je voor betalingen een Stripe Account moet aanmaken.  Dit is op dit moment de enige mogelijkheid om de betalingen te regelen. De tarieven van Stripe zijn zeer redelijk te noemen.

Stripe account Facebook webshop

De product gegevens in de webshop op de Facebook pagina

In de webshop op Facebook worden vierkante foto’s gebruikt om de producten weer te geven. Prijzen zijn nu alleen zichtbaar (en in te voeren) in US Dollars.

Leuke en handige functies zijn de switches om het product in de verkoop te plaatsen of daar juist uit te halen en het mogelijk maken om automatisch te delen (via de eigen pagina).

Facebook webshop instellingen

Het product in de Facebook webshop ziet er op de desktop uiteindelijk op de volgende manier uit.

Product in Facebook webshop

En het ‘geklikte’ product geeft de volgende details, en dan uiteindelijk zonder de melding dat de shop nog niet alle gegevens heeft ingevoerd… 😉

Product details FB webshop

Mobiele weergave van producten in de Facebook webshop

Mobiel krijgen de producten en de webshop ook een prominente plaats, meteen bovenaan de pagina. Klikken en bestellen gaat ook eenvoudig.

FB shop product detail mobiel

Beheermogelijkheden Facebook shop op je pagina

Een webshop op Facebook is leuk maar hoe zijn de mogelijkheden om deze ook goed te beheren? Zoals ik dat nu kan zien zijn alle basisgegevens om orders goed te kunnen afhandelen, statussen aan te passen en de shop instellingen makkelijk bereikbaar en duidelijk geplaatst via de Publishing Tools mogelijkheid op je pagina.

Mogelijkheden beheer Facebook webshop

Conclusie; heeft deze native Facebook webshop een meerwaarde?

Mijn antwoord met mijn bevindingen en wat ik heb gezien op dit moment: JA! Maar… zeker niet voor iedereen. Het lijkt er op dat Facebook zicht met deze native webshop heel duidelijk richt op een bepaalde groep ondernemers. Heb jij een eigen (succesvolle) webshop via een regulier www-adres dan lijkt deze FB shop niet echt een meerwaarde. Zeker niet als je deze zelf goed kunt beheren, optimaliseren en aanpassen.

Maar voor kleinere ondernemers of bedrijven die een klein aantal producten hebben waarvoor een eigen volledige shop te veel tijd gaat kosten kan deze Facebook webshop een uitkomst zijn; geen moeilijke dingen met opmaak en instellingen; gewoon via Facebook een eenvoudige en zichtbare manier je producten (of diensten) plaatsen om deze direct via Facebook te verkopen.

Betalingen en service via Facebook Messenger icm met de Facebook shop

Betalen via Facebook Messenger is iets waar al mee getest wordt en snel zal worden uitgerold in Europa. De combinatie van een native shop en Messenger voor de vragen van de klant zie ik als iets waarmee Facebook echt wel voet aan de grond kan krijgen in online shopping land.

Zelf ben ik erg benieuwd wanneer in Nederland de eerste shops online zullen zijn en wat de impact hiervan gaat zijn.

Lees de 8 regels voor een afspraak over resultaat met digital marketing

Rene Schipper

Oprichter, online marketeer en social media expert bij Fidene
Leest, denkt, schrijft en spreekt over social media en online marketing, geeft advies en opleiding voor ondernemers met als doel resultaat te behalen.

Bezoek de website
Bekijk alle artikelen