Nemen politieke partijen Facebook en Messenger wel serieus, een onderzoek

Nemen de politieke partijen Facebook wel serieus?

De verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart naderen snel en inmiddels beginnen alle campagnes van de verschillende partijen op volle toeren te draaien. Te verwachten is dat veel partijen zich online vooral op Facebook zullen tonen. Een heel gevecht tussen de verschillende partijen om een goed plekje in het nieuwsoverzicht van de zwevende kiezer.

Tijd voor een klein onderzoek hoe de partijen er voorstaan op Facebook. In eerste instantie viel me ergens op Facebook iets op waardoor ik me eerst maar ben gaan richten op de basis;

  • Is het makkelijk om een (persoonlijk) bericht te sturen naar een partij?
  • Is de Facebook pagina goed te vinden?
  • Hoe snel wordt een bericht beantwoord (als die mogelijkheid er is…)?
  • Hoe ziet een share van de website op Facebook eruit?
  • Maakt de website gebruik van een Facebook Pixel?

Welke politieke partij maakt gebruik van de Facebook Messenger functie op de pagina?

Steeds vaker wordt Facebook Messenger gebruikt voor het stellen van vragen; snel, makkelijk en persoonlijk. Het leek mij dan ook dat elke politieke partij deze functie op Facebook heeft aangezet en bereikbaar is voor toekomstige kiezer om een vraag te stellen. Maar niets is minder waar… van de grootste partijen zijn er gewoon 5 die GEEN gebruik maken van de Messenger functie op de Facebook pagina.

En ik heb natuurlijk ook een bericht gestuurd, naar alle partijen. De redenen voor het versturen van het bericht waren:

  • Daadwerkelijk antwoord krijgen op mijn vragen
  • Maakt de Facebook pagina gebruik van een automatisch antwoord
  • Hoe snel is de reactietijd
  • Hoe komt de partij over (subjectief… ik weet het)

Ik stuurde een redelijk standaard en neutraal bericht met een vraag over de inzet van de Facebook pixel (zie verderop) en over hoe een share van de website er op Facebook uitziet.

De resultaten zijn als volgt:

Gebruik Facebook Messenger politieke partijen NederlandHet lijkt me duidelijk dat groen goed is en rood slecht… en oranje… tja.

Verbazing bij het zien van de Facebook pagina van de VVD

De aanleiding van dit onderzoekje lag bij een bezoek aan de Facebook pagina van de VVD. Het viel me meteen op dat die pagina niet de mogelijkheid had om een Messenger bericht te sturen naar de VVD, wat ik vreemd vind voor een partij met zo’n traditie en staat van dienst. Omdat ik het bijna niet kon geloven ben ik op Twitter gaan kijken om de VVD daar een DM (persoonlijk bericht) te sturen maar… dat kon ook niet! Uiteindelijk maar een openbaar Twitter bericht gestuurd en daar kwam wel snel reactie op. Zie de Twitter conversatie met de VVD.

Twitter conversatie VVD over ontbreken Messenger op FacebookDe persoon achter de knoppen wist het dus gewoon niet… heel vaag! Ik weet niet hoe lang dit al uit stond maar dat er geen berichten binnen komen moet toch enige argwaan wekken lijkt mij. Uiteindelijk, nadat de VVD deze functie weer aan heeft gezet kon ik ook een Facebook bericht sturen om te kijken of de VVD een auto-reply aan had staan en mijn vraag te stellen. Daarom heeft de VVD de kleur oranje gekregen…

De auto-reply functie van Facebook Messenger voor Pagina’s

Er zijn dus maar twee partijen, Groen Links en Forum voor Democratie die een auto-reply gebruiken. Als de reactietijd heel snel is ook niet noodzakelijk maar als je weet dat je niet binnen een uur een reactie geeft misschien handig om aan te geven dat je zo snel mogelijk een reactie geeft. En je hebt meteen ruimte om een statement te maken zoals bijvoorbeeld Groen Links heeft gedaan.

auto-reply-functie-Facebook-groenlinks

Snelheid van reageren laat te wensen over

Overigens waren de twee partijen die de auto-reply functie aan hebben staan ook gewoon met afstand het snelst met het geven van een reactie. En voor alle partijen die wel de functie aan hebben staan maar na 24 uur nog steeds niet hebben gereageerd stel ik me de vraag… “hoe kan dat toch?”. Elke partij neemt Facebook tijdens deze campagne serieus, dan kun je toch ook wel gewoon binnen 24 uur een antwoord geven? Misschien niet het antwoord maar toch zeker wel een antwoord!

Een twijfelgevalletje bij D66 in het reageren; net voor de 24 uur heb ik een reminder gestuurd waarop ik van D66 toen wel snel een net, vriendelijk en goed antwoord kreeg. Had ik toch nog iets langer moeten wachten met het versturen van de herinnering? De partijen waar slecht bij staat hebben ook na een herinnering nog geen reactie gegeven. Het CDA kwam redelijk snel met een reactie maar vroeg daar om meer toelichting, die niet echt vriendelijk over kwam (subjectief) maar nadat ik direct een uitgebreider antwoord gaf heb ik nog steeds niets vernomen van het CDA… Ook niet nadat ik 24 uur na mijn toelichting heb gevraagd of mijn toelichting voldoende was.

Was de reactie duidelijk en vriendelijk?

Een compleet subjectief onderdeel maar wil deze wel vermelden. Webcare is een vak… en dat blijkt maar weer! Als je een reactie terug krijgt dan geeft dat altijd een bepaald gevoel. Misschien niet zo bedoeld maar tekst komt altijd op een bepaalde manier over. Dat heb ik proberen te vertalen in de laatste kolom in het bovenstaande overzicht. Een korte samenvatting hiervan:

  • De uiteindelijke reactie van de VVD was afstandelijk en geschreven door iemand die dat niet vaak doet (te vaak op Enter klikken i.p.v. Shift-Enter om een regel verder te gaan waardoor er regel voor regel verstuurd werd. Op een vervolgvraag werd geen antwoord meer gegeven terwijl ik daar gewoon een tip geef en er net voor heb gezorgd dat de Bericht knop weer zichtbaar is op de Facebook pagina.
  • Forum voor Democratie gebruikte geen hoofdletters, draaide voor mijn gevoel om mijn vraag heen en ook hier kreeg ik geen antwoord op mijn vervolg vragen.
  • Over de communicatie van Groen Links niets dan goeds. Goed taalgebruik, persoonlijk maar zeker netjes. Isa gaf duidelijk aan dat ze een paar vragen intern ging navragen. Gaf me een goed gevoel.
  • CDA gaf dus zoals hierboven al aangegeven wel een wedervraag maar na het beantwoorden daarvan werd het heel stil.
  • DENK gaf me netjes een antwoord en bedankte me voor de tip die ik gaf.
  • D66 gaf mij na het sturen van de reminder netjes en vooral uitgebreid antwoord, bedankte me voor een paar tips die ik gaf en ook op een vervolgvraag werd netjes antwoord gegeven.
  • PVV, SP, ChristenUnie, SGP en 50Plus natuurlijk gewoon slecht! Als je een Facebook pagina hebt moet je ook open staan voor berichten en vragen van anderen, op de pagina maar ook via de Bericht functie.
  • PvdA… als je de Messenger functie aan hebt staan; maak er iemand voor verantwoordelijk en geef gewoon een reactie. Dit laat een slechte indruk achter!

De website van de partijen en hoe deze gedeeld wordt

De sites van  alle politieke partijen zien er op het eerste oog goed uit en is er aandacht aan gegeven. Maar wat gebeurd er in veel gevallen met leden, ambassadeurs en fans van de partijen? Die delen de website op Facebook, Twitter en andere kanalen.

Ik heb gekeken hoe zo’n share van een website van de partijen op Facebook er uitziet. Een overzicht met opmerkingen en tips die ik gegeven heb per partij.

Waar bestaan zo’n geplaatste link uit?

  • Afbeelding
  • Titel
  • Beschrijving (en deze is mobiel NIET zichtbaar)

Zeker het feit dat de beschrijving mobiel niet zichtbaar is en dat het merendeel van de Facebook gebruikers Facebook via de mobiel bekijkt is belangrijk en komt hieronder veelvuldig terug.

Alle partijen die open staan voor communicatie van burgers hebben van mij onderstaande feed-back ook ontvangen via een Messenger bericht. Het kan dus heel goed dat de situatie op dit moment al anders is omdat enkele partijen meteen in actie zijn gekomen.

VVD

opengraph-instellingen-vvd-websiteAfbeelding is prima maar de titel kan natuurlijk veel beter! Mobiel zie ik alleen maar twee keer VVD staan meer niet. Een motto of headline voor de campagne (iets met normaal…) zou niet hebben misstaan in de titel.

Partij van de Arbeid (PvdA)

opengraph-instellingen-pvda-websitePrima afbeelding en duidelijk PvdA. Alleen is de titel ook alleen maar PvdA, niet waar de partij voor staat. Het Samen Vooruit is mobiel dus niet zichtbaar, zonde en een gemiste kans.

PvdA heeft dus geen reactie gegeven op het Messenger bericht… gewoon geen reactie.

PVV

opengraph-instellingen-pvv-websiteOnduidelijke afbeelding, slechte foto waar iedereen nors of boos kijkt en een lachende heer Wilders… bijzonder en zeker niet zo opvallend dat het meteen zal opvallen in het nieuwsoverzicht en daar gaat het toch om met een dergelijke link. De titel zegt niets, geen slogan of motiverende tekst waarom iemand op de PVV moet gaan stemmen.

SP

opengraph-instellingen-sp-websiteTja… is het de ster van Heineken? Ik heb er in ieder geval geen enkele associatie mee met de SP. Geen slogan, slechte afbeelding… gewoon heel slecht. En een bericht kon ik niet sturen omdat de SP deze functie uit heeft staan.

CDA

opengraph-instellingen-cda-websiteMooie afbeelding… van een landschap maar of de kiezer hierbij aan het CDA denkt betwijfel ik. Geen slogan of motiverende tekst in de titel en de beschrijving… die hadden ze beter weg kunnen halen. Hier is geen enkele aandacht aan gegeven en is gewoon een standaard tekst ergens van de website.

Na mijn verdere toelichting heb ik nog geen antwoord gekregen van het CDA.

D66

opengraph-instellingen-d66-websiteAfbeelding onduidelijk en niet in lijn met het beeld wat de D66 verder probeert uit te stralen. Tekst van de titel kan heel goed, zit in ieder geval een gedachte achter.

D66 heeft in het online gesprek meteen aangegeven dat ze de afbeelding gaan vervangen, evenals het logo wat ze gebruiken op de Facebook pagina. Dit logo was korrelig en duidelijk niet spetterend en duidelijk genoeg. Prima hoe de partij hier mee om is gegaan maar slecht dat ze dit niet op orde hebben.

Christen Unie

opengraph-instellingen-cu-websiteDe afbeelding kan maar als je zo’n afbeelding gebruikt, zorg dan dat iedereen op de foto staat… die man rechts zal wel teleurgesteld zijn denk ik. Titel lijkt me prima (kan altijd beter…)

Groen Links

opengraph-instellingen-groenlinks-websiteOpvallende afbeelding al miste ik wel een foto van Jesse Klaver hier, zeker nu hij echt het middelpunt van de verkiezingen voor Groen Links is. En een persoonlijke foto werkt in het nieuwsoverzicht altijd beter.

Titel… is niet goed genoeg. Juist de zaken in de beschrijving zouden eigenlijk in de titel moeten staan.

SGP

opengraph-instellingen-sgp-websiteGrijs… lichtgrijs zelfs. Valt niet op in het nieuwsoverzicht. Gebruik of kleur, een bijzondere afbeelding of een persoon (of meerdere) voor een dergelijke afbeelding.

De titel… ik moest er even over na denken ‘Zondag – SGP‘. Zondag is voor de SGP de rustdag en staat ook de website op zwart (grijs). En Facebook werkt met een cache systeem; is een link eenmaal gedeeld op een zondag dan worden deze waarden (teksten en afbeelding) opgeslagen en ook gebruikt op elke andere dag. Tijd voor de SGP om dit aan te passen en de cache van Facebook te legen.

Partij voor de Dieren

opengraph-instellingen-pvdd-websiteOei… dit valt niet op en verdwijnt echt in alle geweld van bijzondere afbeeldingen en video’s in het nieuwsoverzicht op Facebook. Titel en afbeelding gewoon niet goed genoeg.

Partij voor de Dieren gaf in de communicatie aan dit meteen aan te passen en gaf me een erg vriendelijk bedankt voor het melden terug.

50Plus

opengraph-instellingen-50plus-websiteWelkom… ja welkom. Op sommige websites kom je het nog tegen. Niet zeggen waar je voor staat maar welkom. Of denkt 50Plus dat de 50+ burgers in Nederland niet op Facebook zitten?

Later in dit artikel nog een paar bijzondere feiten over deze partij.

DENK

opengraph-instellingen-denk-websiteHome… hetzelfde als welkom eigenlijk. Zegt niets, gewoon vervangen door goede tekst. Afbeelding ook niet goed, de tekst loopt nog door aan de zijkanten…

Forum voor Democratie

opengraph-instellingen-fvd-websiteHome in de titel… zelfde verhaal. En de foto; de twee heren lijken wel in elkaar te zitten… een soort van Siamese tweeling. Wel goed is het persoonlijke.

Facebook advertenties en het gebruik van een Facebook Pixel

Facebook is tijdens de verkiezingen een populair medium voor de partijen om de (zwevende) kiezer te bereiken. Op geen enkel ander platform bereik je zoveel mensen. Ik weet zeker dat elke politieke partij budget heeft om met Facebook advertenties een doelgroep op te bouwen en kiezers te bereiken met deze advertenties. Een stuk goedkoper dan TV reclame en je kunt de verschillende doelgroepen (leeftijd, interesse en vele andere zaken) ook allemaal verschillend benaderen zodat je deze groepen op de juiste manier kunt overtuigen om te gaan stemmen op 15 maart. En dan bij voorkeur nog op de eigen partij natuurlijk 😉

Persoonlijk ben ik zeer benieuwd hoeveel verschillende advertenties de verschillende partijen de komende tijd, en dan met name de laatste week voor de verkiezingen laten draaien.

Gebruik van de Facebook Pixel op de website

Eén optie heb ik even extra aandacht gegeven toen ik met de website bezig was; de Facebook Pixel. Als deze pixel (cookie) op de website staat kan een partij dit gebruiken in een latere advertentie. Zo kunnen ze Facebook gebruikers die op de site zijn geweest een specifieke advertentie tonen en op basis van deze database ook weer een vergelijkbaar publiek aanmaken, heel handig en effectief! Overigens is het niet mogelijk om persoonlijke gegevens te zien, je ziet enkel aantallen Facebook gebruikers die op de site zijn geweest. Wel is het mogelijk om deze doelgroep weer te splitsen in bijvoorbeeld bezochte pagina’s en wanneer dit website bezoek is geweest.

Er zijn maar drie partijen die gebruik van maken een Facebook pixel; PvdA, Christen Unie en Forum voor Democratie. In mijn gesprek met de partijen heb ik ook gevraagd waar de partij juiste wel of geen gebruik maakt van deze pixel. De meest duidelijke antwoorden kwamen van GroenLinks en D66. Deze partijen gaven allebei aan hier vanuit privacy overwegingen geen gebruik van te maken en hebben hier intern duidelijke afspraken over gemaakt. De woordvoerder van D66 vertelde mij: “We gebruiken geen Facebook pixels omdat er middels een motie in 2015 is besloten geen data over website bezoekers te delen met Amerikaanse partijen. Op deze manier voorkomen we de mogelijkheid van buitenlandse overheden om inzage te krijgen in data van onze bezoekers. Voor website-statistieken gebruiken we bijvoorbeeld ook geen Google Analytics maar Piwik Open Source.

Mooi uitgangspunt en goed dat er in ieder geval over na is gedacht. Of het gebruik van de pixel tijdens de verkiezingen heel effectief is zal ook de vraag zijn; er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden in het adverteren op Facebook en het selecteren van het publiek dat het gebruik van deze pixel niet heel veel verschil zal maken, niet voor een politieke partij in ieder geval.

Forum voor Democratie maakt ook gebruik van de pixel en gaf aan de pixel alleen te gebruiken om de conversie op de website te meten.

Andere opvallende feiten en mijn mening

Goede aandacht, op het juiste moment in de media verschijnen en de juiste dingen zeggen… zaken die belangrijk zijn in de verkiezingen voor de politieke partijen. Het blijft daarom bijzonder dat er zo weinig aandacht gegeven wordt aan online marketing en social media.

Het klopt voor mij gewoon niet dat je wel de tijd neemt om rozen uit te delen op een marktplein maar gewoon geen reactie geeft op een vraag via de Facebook pagina!

Voor een politieke partij vind ik het helemaal onbegrijpelijk als er wel updates worden geplaatst op een pagina maar daarop zelf nooit een reactie plaatsen of een vraag beantwoorden. Jullie willen volksvertegenwoordigers worden en roepen heel hard dat ‘het volk’ de aansluiting met de politiek mist… waarom dan zelf ook de burger negeren?

Geen mogelijkheid tot het versturen van persoonlijke berichten… waarom niet? Luisteren naar de mening van je kiezer lijkt mij wel iets belangrijks. Ook kritiek zou ik graag willen horen, want dan weet ik als partij beter wat er speelt bij mijn kiezer. En als ik kritiek of een kritische vraag heb… wat zou schadelijker zijn? Een openbare vraag op Facebook of een besloten bericht via Messenger?

Als ik in het zoekvenster van Facebook naar de Facebook pagina van 50Plus zoek krijg ik gewoon niet de juiste pagina… ik krijg een automatisch aangemaakte pagina te zien op basis van Wikipedia gegevens. En hoe komt dat… omdat 50Plus de pagina url niet geclaimed heeft…

Screen Shot 052

Tijdens de verkiezingen is overal aan gedacht maar een scherp logo op de Facebook pagina… ah, niet belangrijk! Wat de uitstraling van een gedeelde link in een Facebook update doet met doet met iemand die straks eens stem mag uitbrengen lijken alle partijen niet belangrijk te vinden. Ik heb de aantallen gezien… en die zijn groot genoeg om straks tijdens de verkiezingen het verschil te kunnen maken.

Aan alle lijsttrekkers van alle partijen; als je ergens de komende weken op TV komt voor een interview… dan controleer je toch ook of je stropdas goed zit en hoe je haar zit? Zorg dat je online exact dezelfde uitstraling hebt en laat zien dat je hier zorg aan geeft en de kiezer belangrijk vindt!

De invloed van dit alles op de verkiezingen…

Als je de peilingen mag geloven (…) dan zitten de partijen qua stemmen straks heel dicht op elkaar en kunnen kleine aantallen de doorslag geven in de einduitslag. Misschien gaat de partij die het voor elkaar kan krijgen om de twijfelende kiezer over de streep te trekken om te gaan stemmen en op de eigen partij te stemmen er uiteindelijk wel met de winst vandaar. Als je dit als partij wilt bereiken zul je op alle fronten, dus ook online moeten weten wat je uitstraalt en dit er zo goed mogelijk te laten uit zien!

Of zijn we nu al vergeten dat de Amerikaanse president verkiezingen gewonnen zijn door Donald Trump doordat hij optimaal gebruik heeft gemaakt van de micro targetting opties van het adverteren op Facebook? Of denken de partijen dat de andere partijen dit in Nederland niet gaan doen? Wake up!

In een artikel op NRC geven een aantal woordvoerders van partijen het volgende aan: “Als ze moeten kiezen tussen een uur naar de markt om zomaar wat mensen aan te spreken of een uurtje live kletsen op Facebook, dan gaan ze voor het laatste.” Lijkt me duidelijk maar waarom dan ook geen aandacht voor alle bovenstaande punten.

Er is nog veel meer te halen op Facebook voor de politiek

Zelf ben ik heel benieuwd naar de laatste week van de campagne, omdat het daar (en rond de TV debatten) echt gaat gebeuren en dat er nog heel valt te verbeteren en te winnen lijkt me duidelijk. Maar dat er voor de meeste partijen nog heel veel winst (en zetels) te behalen valt is voor mij wel duidelijk.

Aandacht geven aan de goede dingen zal zich echt gaan terug betalen!

Lees de 8 regels voor een afspraak over resultaat met digital marketing

Rene Schipper

Oprichter, online marketeer en social media expert bij Fidene
Leest, denkt, schrijft en spreekt over social media en online marketing, geeft advies en opleiding voor ondernemers met als doel resultaat te behalen.

Bezoek de website
Bekijk alle artikelen