invloed organisch bereik Facebook

Zo krijg je invloed op het organisch bereik van je Facebook updates

Meer organisch bereik (niet betalen dus) op Facebook willen we allemaal wel. Uiteindelijk bepaalt Facebook via de zogenaamde Edgerank wie je updates zien en op welk moment. De Edgerank is een ingewikkelde formule die te vergelijken is met de Google Ranking. Vele factoren bepalen wie wat wanneer ziet in het nieuwsoverzicht op Facebook.

Maar… je hebt wel degelijk invloed op dit bereik en deze factoren… meer dan velen denken.

Technische factoren

Een aantal van de volgende punten zorgen er voor dat Facebook echt rekening houdt met je content en een plaatsje in het nieuwsoverzicht verdiend. De aangeboden content is in de meeste gevallen namelijk veel te groot. En Facebook wil feitelijk maar één soort updates in het nieuwsoverzicht van een persoon plaatsen: updates die binnen de interesse van die persoon ligt.

De technische factoren hebben vooral te maken met wat Facebook ziet en herkent in een udpate; Facebook die informatie geven waardoor het systeem exact (of in ieder geval zo goed mogelijk) weet waar bijvoorbeeld een linkje van een (je eigen) website over gaat.

Visuele factoren

Daarnaast zijn er ook visuele factoren die invloed hebben op je bereik. Facebook herkent foto’s en afbeeldingen en ziet of daar tekst, gezichten en andere soort vormen gebruikt zijn. Hier wordt ook voordat een update een plekje krijgt in iemands nieuwsoverzicht rekening mee gehouden. Visuele factoren hebben ook invloed op de personen die de update zien:

  • valt de update op?
  • lokt het visuele een reactie uit?

Gebruik goede en opvallende afbeeldingen

Wij scrollen wat af in het nieuwsoverzicht van Facebook. Velen van ons bekijken alle updates altijd zorgvuldig voordat naar de volgende ‘geveegd’ gaat worden. Maar waar kijken we naar als we zo door het nieuwsoverzicht bladeren? Juist… in eerste instantie de afbeelding.

Zorg dus voor een afbeelding die opvalt in het nieuwsoverzicht, of deze nu als losse afbeelding geplaatst is of bij een linkje naar een website.

En natuurlijk is het van belang dat de afbeelding bij het onderwerp past en past bij je merk maar opvallen moet hij zeker. Gebeurd dit niet? Meteen krijg je minder clicks, minder mensen bekijken je update en je kunt veel bereik voor de update hoogst waarschijnlijk wel vergeten.

Gebruik scherpe afbeeldingen en weet wanneer je een jpg of een png gebruikt in een update op Facebook.

Veel tekst in een afbeelding

Veel tekst in een afbeelding kan Facebook over het algemeen niet waarderen omdat ze weten (harde cijfers) dat er minder interactie is bij updates waarbij er veel tekst in de afbeelding staat.

Mensen in de afbeelding

Personen in een afbeelding doet het juist weer goed. In veel gevallen weet Facebook ook wie de persoon is. Dit geeft het persoonlijke gezicht wat Facebook graag terug ziet in updates, ook voor bedrijven.

Afbeeldingen met het juiste formaat

Het klinkt logisch maar ik zie de updates nog steeds voorbij komen op pagina’s van bedrijven; updates met een te kleine foto, slecht uitgesneden of een afbeelding die geheel niet in de juiste verhouding staat. Zorg dat je de juiste formaten afbeeldingen gebruikt in de verschillende Facebook updates!

Het staat beter (en dus beter voor je online branding), er wordt meer op geklikt en het zegt iets over welke aandacht je aan een update gegeven hebt, dit zien lezers van je update echt wel terug!

De juiste teksten

Als het oog van de Facebook gebruiker op de afbeelding is gevallen en misschien zelfs even terug gescrolled is om de update goed te bekijken moet je de lezer nieuwsgierig maken met de teksten. Maak de intro tekst het liefst zo kort mogelijk, kortere teksten geven meer interactie dan lange teksten.

De tekst verschilt natuurlijk per soort update; bij het plaatsen van een afbeelding is vaak het doel interactie, je wilt graag dat lezers gaan liken of een reactie geven. Bij het plaatsen van een link als update wil je juist vaak alleen maar dat lezers op de link klikken. Een optie is dan om in de intro tekst een korte vraag te stellen en in het onderwerp van de link deze te beantwoorden (antwoord is dan de bevestiging dat het in het artikel te lezen is).

Voorbeeld:

organisch bereik facebook update tekst

Pas wel op dat je niet teveel teksten te enthousiast schrijft, Facebook controleert tegenwoordig op linkjes met zogenaamde click-bait. Zorg dat de lezer/klikker ook echt krijgt wat hij/zij verwacht op het moment dat het linkje aangeklikt wordt.

Het tijdstip; wat is de goede tijd voor een Facebook update

Natuurlijk is het tijdstip van plaatsen belangrijk… alleen weet je zelden (tot nooit) van te voren wat het juiste tijdstip is. Via de statistieken van je Facebook pagina kun je natuurlijk een overzicht zien wanneer je fans (van die pagina) online en op Facebook actief zijn. Maar daar schiet je echt weinig mee op want bijna alle statistieken lijken op onderstaand voorbeeld.

bestetijdstip facebook update organisch bereikBijna de gehele dag door maar zeker vanaf 09.00 uur zijn er ongeveer hetzelfde aantal fans online tot 22.00 uur. Je zult echt moeten kijken welk soort update wanneer het beste bekeken zal worden. Het bepalen van het juiste tijdstip op Facebook is steeds meer maatwerk geworden.

Het bepalen van het juiste tijdstip voor een Facebook update is steeds meer maatwerk geworden. Click to Tweet

Het kan best zijn dat voor een bepaalde pagina een tijdstip na 22.00 juist goed scoort. Mogelijk is jouw (echte) doelgroep juist dan actief. Vaststaat dat er op dat tijdstip minder concurrentie van andere pagina’s is en dus meer kans dat jouw update in het nieuwsoverzicht van je fans terecht komt.

Een link meerdere keren op Facebook plaatsen

Er zijn pagina’s die plaatsen een linkje wat al een keer op Facebook heeft gestaan rustig nog een keer. Als het een (erg) goed scorend bericht was kan dat overigens prima maar als het bericht niet goed ging in de statistieken… niet doen! Facebook weet echt dat dit linkje eerder op je pagina heeft gestaan en zeker als dat binnen korte tijd vaker is gebeurd kan dit het organisch bereik schaden.

Bedenk dit dus goed met de inrichting van je website. Er zijn voorbeelden (veel) waarbij bijvoorbeeld alle actuele vacatures op één pagina staan, http://website.nl/vacatures/, waarbij bij elke vacature deze pagina weer gedeeld gaat worden op Facebook. Facebook ziet dit en de pagina beheerders zullen zien dat het organisch bereik van de link in de update steeds minder zal worden.

Open Graph en andere website instellingen

Een duidelijke technische factor die bij het plaatsen van een link grote invloed kan hebben in het organisch bereik op Facebook. Er is een enorme hoeveelheid data die elke dag op Facebook gedeeld wordt, waaronder ook heel veel linkjes naar websites.

Facebook wil jou, als gebruiker van Facebook graag goede updates laten zien in het nieuwsoverzicht (ja… echt!) die binnen je interessegebied vallen. Als Facebook op een bepaald tijdstip moet kiezen tussen twee updates die bij een gebruiker in het nieuwsoverzicht geplaatst kunnen worden waarbij de eerste update geen gegevens bevat met informatie waar het artikel over gaat en het tweede artikel bevat deze informatie wel…. Welke update denk jij dat in het nieuwsoverzicht geplaatst gaat worden? Inderdaad… dat tweede artikel met de bekende gegevens.

Open Graph is een techniek om aan een artikel via diverse tags extra basis informatie te geven over het artikel of website. denk hier aan datum eerste publicatie, uitgever, auteur, onderwerp, etc. Deze gestructureerde gegevens helpen Facebook bij het beoordelen van een geplaatste link.

Dezelfde vraag; welke update zal Facebook voorrang geven voor een gebruik die Facebook via de mobiele app bekijkt? Een link die naar een site gaat die mobiel geschikt is of een link die niet voor mobiel geschikt is? Inderdaad! Zonder mobiele (responsive) website hoef je eigenlijk geen linkje te plaatsen op Facebook.

Door een ‘Vind ik leuk’ knop op een website weet Facebook ook exact hoe lang een bezoeker op een website is om het artikel of pagina te lezen. Heb jij een te verleidelijke titel gemaakt waardoor het publiek wel klikt maar zo teleurgesteld is in het artikel dat deze na 5 seconden al weer weg is van de website…? Reken er maar op dat Facebook deze informatie meeneemt als jij een volgende keer weer een link plaatst.

Taggen van een pagina

Hoe duidelijker Facebook heeft waar de update over gaat hoe meer kans dat deze update bij een bepaalde interesse groep zichtbaar gemaakt zal worden. Gaat een bepaalde update over bier en voetbal (…) dan zou je kunnen overwegen om Heineken en de KNVB te taggen in het bericht. Niet alleen krijgen deze bedrijven daar een melding van (deze zullen hier niet direct iets mee doen) maar Facebook weet wel weer beter waar de update over gaat en dus…. is de kans op een hoger (dan normaal) organisch bereik op Facebook weer groter.

Als je nog specifieker kunt zijn door niet de KNVB te taggen maar bijvoorbeeld (als het bijvoorbeeld om een bepaalde stad gaat) een club uit die stad te taggen.

Krijg controle over een hoger organisch bereik op Facebook

Logisch nadenken, deze ‘regels’ goed onthouden en vooral kijken wat er gebeurd, veel updates van andere bedrijven bekijken en in de gaten houden waar andere bedrijven mee scoren.

Lees de 8 regels voor een afspraak over resultaat met digital marketing

Rene Schipper

Oprichter, online marketeer en social media expert bij Fidene
Leest, denkt, schrijft en spreekt over social media en online marketing, geeft advies en opleiding voor ondernemers met als doel resultaat te behalen.

Bezoek de website
Bekijk alle artikelen