beste tijd facebook updates meer bereik interactie

Vind de beste tijd voor Facebook updates om bereik en reacties te vergroten

Wat is de beste tijd om een update op Facebook te plaatsen?

Deze vraag krijg ik heel vaak en komt elke keer weer terug. Het laat zien hoe mensen en bedrijven hier mee bezig zijn en zo graag achter dit ‘geheim‘ willen komen.

Helaas moet ik iedereen altijd teleurstellen… er is geen ideale tijd om een update op Facebook te plaatsen! Geen algemeen antwoord in ieder geval. Er zijn zo ontzettend veel factoren die invloed hebben op tijdstip, interactie en bereik en deze zijn voor iedere pagina anders. Elk publiek van een Facebook pagina is uniek en doelstellingen voor een pagina zijn ook anders. Er zijn zoveel factoren die elkaar raken en invloed hebben op elkaar.

Om je te helpen zal ik een paar onderdelen en factoren bespreken waarmee jij dichterbij de ideale tijd voor jouw Facebook pagina kunt komen om meer bereik en interactie te krijgen.

Wanneer zijn je fans online?

Het klinkt heel logisch, je kijkt naar de statistieken op je Facebook pagina wanneer je fans online zijn en je plaatst een update op het tijdstip waarop de meeste fans online zijn…

facebook beste tijd update fans online

Niet dus… de kans dat je update door fans gezien zal worden is in heel veel gevallen zelfs kleiner!

Deze bovenstaande grafiek ziet er wellicht bekend uit want de kans is groot dat deze er voor je eigen pagina redelijk hetzelfde uit ziet. En ook voor alle andere pagina’s in Nederland! Dit is namelijk gewoon het globale gedrag van de Nederlander op Facebook. En je bent met het plaatsen van een update op een populair tijdstip natuurlijk niet de enige pagina die dat gaat doen; de concurrentie is moordend op deze tijden. Teveel aanbieders van updates in het nieuwsoverzicht op een zelfde tijdstip resulteert in een laag bereik omdat Facebook de gebruikers natuurlijk bij lange na niet alle updates laat zien.

Ook dit geldt niet voor elke pagina maar in heel veel gevallen krijg je meer interactie op de niet favoriete tijdstippen!

De soort en inhoud van de update

Wellicht de belangrijkste factor om bereik en interactie te krijgen; kwalitatief goede updates! Kwaliteit zit vooral in de techniek, zoals soort update en achterliggende informatie en interactie op de update zoals klikken, likes, reacties.

Video, linkjes naar gerelateerde website (eigen) en afbeeldingen met weinig tekst werken zeker mee in het krijgen van veel bereik en interactie. Meer hier over staat in een ouder maar nog steeds relevant artikel: Zo krijg je op Facebook invloed op het organisch bereik.

Al deze factoren hebben weinig met het juiste tijdstip te maken. Een linkje wat je al 10 keer hebt geplaatst op je pagina zal gewoon minder bereik krijgen op Facebook, los van het tijdstip!

Weet wie je fan is en wie de interactie aan gaat

Het maken van een goede analyse van je doelgroep voor de update is essentieel als je niet alleen bereik maar vooral IMPACT wil krijgen. Ik heb liever dat de juiste mensen op een linkje (naar de eigen site) klikken of een video bekijken dan iemand die alleen maar uit nieuwsgierigheid kijkt en eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd is in het onderwerp.

In de Facebook statistieken kun je natuurlijk heel veel informatie achterhalen over je doelgroep. Ga naar ‘Statistieken‘ en ‘Personen‘ en je ziet een overzicht die niet heel veel gebruikt wordt. Check deze statistieken om meer inzicht te krijgen in je doelgroep.

facebook beste tijd update fans online- nzicht fansUit bovenstaande gegevens kun je halen dat de fans van deze pagina vooral in de leeftijd zitten van 25 tot 44 en de mannelijke fans tussen 25 en 34 is een bijzondere uitschieter. Fans zijn leuk en interessant maar de volgende statistieken maken het nog interessanter.

facebook beste tijd update fans online inzicht fansDit overzicht (tweede tabblad) laat zien welke groepen je hebt bereikt met je updates en hoe dit afwijkt van je fans (de grijze vlakken achter de blauwe).

facebook beste tijd update fans online inzicht fansHet laatste tabblad geeft de meest waardevolle informatie; het laat zien welke groepen de interactie met je updates aan gaan. Interessant om dit goed in de gaten te houden als je de tijden voor je updates aanpast of om inzicht te geven in welke doelgroepen op dit moment je updates het meest interessant vinden.

Belangrijk want een belangrijke factor in het krijgen van extra bereik is de interactie.

edgerank uitleg facebook

Informatie en data vanuit Facebook advertenties

Maak je gebruik van Facebook Advertenties dan zijn de rapportages die je uit de advertenties kunt genereren een ontzettend grote bron van informatie voor het analyseren van de juiste doelgroep en tijdstip.

Je kunt exact zien wanneer (tijdstip) de meeste mensen op je updates klikken of een reactie geven, een betere analyse van een tijdstip kun je eigenlijk niet krijgen.

facebook beste tijd update fans online inzichten Facebook advertenties

Door een goede analyse van deze rapportage krijg je inzichten in tijdstippen, concurrentie op bepaalde tijdstippen (kosten en bereik) en het klikgedrag van de mensen die het bericht zagen. Dit uiteraard allemaal van een publiek wat je zelf door middel van targetting hebt uitgekozen. Je kunt dus prima een analyse per geselecteerde doelgroep maken.

Meer informatie voor jou en… Facebook

Uiteindelijk is het vinden van de juiste tijdstippen (er zullen er zeker meer zijn) voor jouw pagina een samenloop van heel veel factoren maar één ding blijft overeind staan; hoe meer informatie jij hebt uit statistieken en updates des te beter zul je zijn om in te schatten of een bepaald tijdstip kans verhogend is. Veel testen, proberen en blijven proberen…

De techniek is ook niet te onderschatten; hoe beter Facebook weet waar de update echt over gaat des te groter is de kans dat aan de update bereik gegeven zal worden.

Lees de 8 regels voor een afspraak over resultaat met digital marketing

Rene Schipper

Oprichter, online marketeer en social media expert bij Fidene
Leest, denkt, schrijft en spreekt over social media en online marketing, geeft advies en opleiding voor ondernemers met als doel resultaat te behalen.

Bezoek de website
Bekijk alle artikelen