Facebook

Wie heeft je Facebook profiel NIET bekeken...

Hoe populairder een platform als Facebook aan het worden is, hoe meer misbruik er van gemaakt wordt. De afgelopen dagen heb ik weer meerdere keren een bericht gezien met de tekst 'WOW! Mijn profiel is ALLEEN VANDAAG AL 16 keer bekeken.. en ik kan zien...'. Met daarachter een link waar je op kunt klikken.



FAKE of waarheid?

Als je een dergelijk bericht op Facebook langs ziet komen is dit een nep bericht en ook niet zelf door de gebruiker geplaatst. Via de meegestuurde link in het bericht wordt een app geïnstalleerd die, jawel zelfstandig dergelijke berichten kan versturen. Klik daarom NOOIT op een link in één van onderstaande berichten maar waarschuw de vriend die het stuurde.

Voorbeeld 1 


Voorbeeld 2


Kijk ook naar de manier van plaatsen, hier staat de naam van de app in; in dit geval Demo5 en Checker.


Gebeurd dit alleen via een dergelijk bericht?

Nee, helaas niet. Er bestaan binnen Facebook ook groepen waarvoor je uitgenodigd kunt worden. Om lid te worden moet dan wel een x aantal vrienden ook uitnodigen voor die groep. Ook hiervoor geldt... NIET aan beginnen, het zal tot niets leiden.


Kan ik zien wie er op mijn profiel hebben gekeken?

Nee, dit is binnen Facebook niet mogelijk. Hier is Facebook heel duidelijk in en de regels hierover staan vermeld in de voorwaarden en de FAQ van Facebook:

Facebook voorziet toepassingen of groepen niet van technische hulpmiddelen waarmee mensen kunnen zien hoe vaak een profiel wordt bekeken of statistieken bekijken over het aantal keer dat bepaalde inhoud is bekeken en door wie. Als wordt beweerd dat deze functie voor een toepassing beschikbaar is, kun je de toepassing wegens misbruik rapporten door naar de pagina 'Info van de toepassing' te gaan en onder aan de pagina te klikken op 'Toepassing rapporteren', of door onder aan een canvaspagina van de toepassing te klikken op 'Rapporteren'.

Toepassingen die je gebruikt kunnen jouw toestemming vragen om toegang tot inhoud van jouw nieuwsoverzicht en prikbord te krijgen. Door deze vraag in te willigen sta je toepassingen echter niet toe om te zien wie jouw profiel heeft bekeken. Toepassingen kunnen alleen zien welke vrienden een bepaald bericht op je prikbord leuk vonden of op een bepaald bericht hebben gereageerd.


Zelf nadenken en wat wel doen?

Als je dergelijke berichten ziet, geloof er niet meteen in en klik zeker niet direct op een link. Als je iets niet helemaal vertrouwt reageer dan eerst op het bericht om zeker te zijn dat de persoon in kwestie zelf het bericht heeft geplaatst.

Bij twijfel... niet oversteken!!


Wat doen als je wel geklikt hebt?

Zorg er in ieder geval voor dat het bericht niet verder verspreid gaat worden via de app die zichzelf automatisch installeert. Ook bij twijfel; controleer je apps of daar iets verdachts bij staat. In onderstaande screenshots laat ik zien hoe je dit kunt controleren.

Ga via het pijltje naast 'Startpagina' naar 'Accountinstellingen' en klik hierop.


Aan de linkerkant van het scherm zie je onderstaande keuzes staan.

Klik hier op Apps. Je ziet nu een overzicht van alle apps waarvoor jij toestemming hebt gegeven om gebruik te maken van bepaalde gegevens van je Facebook profiel. In de meeste gevallen is dit alleen maar makkelijk, denk aan de toegang van je mobiele telefoon. Controleer of hier verdachte apps tussen staan en verwijder de toegang door op de 'x' te klikken aan het einde van de regel.

Twijfel je over de app? Vraag het hieronder in de reacties om zeker te zijn!


Rene Schipper - Fidene

Kennis, ervaring, enthousiasme en praktisch inlevingsvermogen komen helemaal terug als Rene ondernemers helpt met social media, altijd op een persoonlijke en praktische wijze.

 
   

 

Fidene | Social Media
Jacob van Ruisdaelstraat 41
7391 AW Twello

+31 620 193 087

Disclaimer
Contact